onsdag 20 januari 2010

Haiti del 2

Många vill vara med och bidra genom att skänka pengar till de som är berörda i katastrofen i Haiti. Men många känner sig osäker om vart de ska lägga sitt bidrag - detta gäller såväl stora gåvor som små; man vill att pengarna ska komma fram.

Roger Akelius har berättat att han ska skänka 100 miljoner kronor till Haiti, han har valt att satsa på SOS barnbyar som han tror på, många andra väljer Läkare utan gränser. För att komma fram till sitt beslut resonerade han bland annat så här:

"... Till exempel om Röda Korset har ett styrelsearvode på 800 000 kronor för sin ordförande, då tackar jag direkt nej. Om Sida har administrationskostnader på en miljard och begär ytterligare 30 miljoner för att reda upp sin egen redovisning, då tackar jag nej direkt. Och så vidare. Det finns vissa saker som gör att man ska dra öronen åt sig direkt och välja dem man litar på kan genomföra hjälpen."

Vad kommer att hända med stora hjälporganisationer i framtiden? Kommer folk ha förtroende för dem? Kommer folk att vilja arbeta ideellt för dessa organisationer?

Inga kommentarer: