torsdag 20 maj 2010

Bra sagt Birgitta Ohlsson

"...handlar inte om att försvara Vilks konst, utan är ett försvar för Lars Vilks rätt att använda sin konst för att yttra sig. I en demokrati är vi fria att kritisera och debattera innehållet i konst, artiklar och böcker. Men vi får aldrig acceptera att människor skräms till tystnad av extremister. Yttrandefriheten utgör grundbulten i vår demokrati."
Källa: http://www.expressen.se/debatt/1.1994032/birgitta-ohlsson-yttrandefriheten-ar-kompromisslos

(Jag tog mig friheten att tjockmarkera)

3 kommentarer:

Unknown sa...

Tänk att det alltid verkar så viktigt att tillägga att man inte försvarar Vilks konst. Detta vittnar kanske om en egen rädsla hos de flesta att själva bli attackerade?

grindsson sa...

Hur menar du? Menar du att man egentligen håller med det budskap konsten yttrar sig i, men "gömmer sig bakom" yttrandefriheten?

Min tanke är: att många konstnärer sitter inte med svaren utan bara ställer frågorna, så det handlar ju inte alltid om att konsten i sig har något budskap.

Johannes Forsblom sa...

Birgitta Ohlsson blir med sin privata utställning bara en i raden av alla som häcklar religion.

Ur ett sekulärt perspektiv tycks det vara självklart att religioner kränker homosexuella, men jag kan inte komma på en enda film eller en enda konstutställning av en religiös konstnär som kränker homosexuella. Det tycks alltid vara tvärt om.

Självkart måste vi få kritisera religiösa personer, Kristus själv var inte främmande för kritik, tvärtom fick han utstå mycket hård kritik av sin tids lärda. Men det är stor skillnad på att rikta kritik och att förlöjliga, håna, smutskasta och att slå under bältet. Alla har naturligtvis sin fulla rätt till konstnärlig frihet och alla har rätt att uttrycka sig som de vill, men tro inte att du är en konstnär för att ingen förstår dig.

Jag säger det igen. Varsågod att förlöjliga heliga personer – men tro inte att du är en konstnär för att ingen förstår dig.

Du kan läsa hela artikeln och även om Vilks på min blogg här:

http://darenpagatan.blogspot.com/2010/05/birgitta-ohlsson-med-ratt-att-kranka.html